Kattböcker
DEWEY
The Small-Town Library Cat Who Touched the World
Bibliotekskatten Dewey: en småstadskatt som älskades av hela världen

av Vicky Myron tillsammans med Bret Witter, Grand Central Publising, New York, Boston 2008. Svenska upplagan översatt av Karl G Fredriksson, Schibstedt Förlagen SVF, 2008.
Dewey hittades en kall vinternatt i Spencer-bibliotekets box för återlämnade böcker av bibliotekarien Vicky Myron som genast tog sej an den utsvultna, jättesmutsiga och nerkylda pyttelilla kattungen som snart kom att bli hela bibliotekspersonalens maskot och även låntagarnas. Allt eftersom åren gick blev Dewey känd, först i Spencer, Iowa, sedan över hela Nordamerika och så småningom över hela världen. Folk kom resandes från hela Amerika enbart för att hälsa på Dewey.
Berättelsen om den stilige och godmodige och oerhört sociale röde hankatten som charmade alla besökare till Spencers bibliotek är otroligt gripande och fascinerande. Matte Vicky berättar också om Deweys panik inför veterinärbesöken och hur han lider när den snälle och kunnige husveterinären måste undersöka honom.
Det är rörande att läsa om hur Dewey söker sej till sina favoriter bland personalen och besökarna. Hur han deltar i sagostunderna och stryker sej mot åhörarna och väljer ut ett knä där han lägger sej för att sova.
Han blir lite stelare med åren och orkar inte klättra lika mycket i slutet. Men han blir 19 år innan cancern slår till och matte måste ta det oundvikliga beslutet att han ska få somna in hos veterinären. Men även efter hans död skrivs det spaltkilometer om honom i pressen.
En riktigt feel-good bok som lär ska filmas med bland annat Meryl Streep.

älskade KATTER
av Jan-Öjvind Swahn, Ordalaget 2008.
Jan-Öjvind Swahn är professor emeritus i folklivsforskning och har skrivit åtskilliga böcker i detta ämne.
Denna senaste bok om älskade katter vill visa hur vår vanliga huskatt gestaltas i folktro, visor, ramsor, ordspråk och ordstäv.
Den har har härliga bilder av många kända kattkonstnärer som under århundrandens lopp avbildat dessa våra allra keligaste vänner. Men tyvärr finns inte särskilt många nutida kattkonstnärer med.
Boken är läcker som en pralin men ger inte så mycket eftersmak. Det hade inte skadat med mer fakta för när man är riktigt intresserad av ett ämne som de flesta kattägare brukar vara så vill man bara ha mer och mer.
Jan-Öjvind Swahn går elegant på ytan men missar ibland som till exempel när han berättar om varför sagan om den lilla lilla gumman i Elsa Beskows version fick ett så olyckligt slut till att börja med men sedan fick ett rarare i senare upplagor. Men det var inte Elsa Beskow som ville ha det grymma slutet utan hennes förläggare. När hon efter 50 år blivit varmare i kläderna och vågade stå på sej lade hon till sin lilla brasklapp med mycket små bokstäver under slutbilden: "Men kanske ändå att han kom hem till slut. E. B."

INNEKATTEN
Hur du och din katt kan trivas tillsammans i ert gemensamma hem

av Susanna Rosén med foton av Eivor Rasehorn, Albert Bonniers förlag 2006.
En utsökt vacker kattbok för innekattsägare där du får veta det mesta om olika katters behov och sätt att vara – vare sej du har köpt en raskatt eller tänker adoptera en omhändertagen katt från ett katthem.
Du får många handfasta och faktarika råd som varvas med alldeles underbara foton av Eivor Rasehorn som lyckats fånga olika innekatter i sina olika beteenden inomhus eller i kontrollerad utomhusvistelse.
Läsaren blir också peppad med fakta om hur bra man kan må av att ha katt vilket är en stor tröst för stadsbor som sällan har daglig kontakt med djur. Det är inte bara blodtryck och puls som sänks av den dagliga och innerliga kontakten med en katt, många upplever också mindre stress när man kan klia en kissemiss på känseltanden och få direkt respons med ett ljudligt spinnande och kurrande.
Det är också mycket bra att Susanna Rosén punkterar fördomar som finns visavi att katter skulle vara olyckliga som innekatter. Det finns tyvärr fortfarande många människor som tror att en katt måste vara fri i den bemärkelsen att den måste gå ut som den vill och inte ska kastreras. De vet inte att de flesta okastrerade, utegående katter dör före tre års ålder!
Boken pläderar för ett rikt kattumgänge där innekatten får stimulans av sina ägare både med lek och kel och bra utrustning där hemma. Det är nämligen livsviktigt för innekatten att den får sin dagliga stimulans annars kan den få psykiska problem. En inomhuslevande katt ska ju förbränna lika mycket energi som en utegående katt och få lika mycket stimulans. Därför måste innekattsägare engagera sej mycket i sin/a katt/ers liv så att de får kompensation för det "vilda livet" utomhus. Vad många innekattsmotståndare glömmer bort är att utegående katter lever ett mycket otryggt liv. Många dör trafikdöden eller jagas till döds av räv eller lo.
En detalj: varför nämns inte den miljövänliga och suveränt praktiska och billiga vattentoaletten för katter? För har din katt accepterat denna typ av kattoa så slipper du alla kostnader för kattströ resten av din katts liv. Du behöver bara spola akvariegruset och tvätta underdelen då och då. Inga merkostnader och inget mer ont i ryggen av att släpa hem tungt kattströ!
Men som sagt – detta är en fullmatad bok med mycket fakta och fantastiska bilder!

FÖRSTÅ KATTEN
– SPRÅK OCH BETEENDE

av Ylva Stockelberg med foton av Eivor Rasehorn, Prisma 2006.
Detta är en mycket fullmatad bok som förklarar de flesta normala beteenden hos katter. Och deras olika språk. Katter pratar ju som bekant både med rösten och kroppen. Eivor Rasehorns eminenta foton förgyller och förtydligar författarens text som inte väjer för att förklara kattens fysiologi och psyke på ett faktaspäckat vis.
Beteenderubbningar hos katter har blivit allt vanligare allteftersom antalet katter har ökat. Numera lär vi ha 1,6 miljoner katter i Sverige och de flesta är familjekatter. Stall- eller lagårdskatter utgör idag en minoritet. Katter som inte får tillräckligt med stimulans kan må dåligt på många olika sätt vilket författaren tar upp på sju av bokens 119 sidor. Men det kunde gott ha varit dubbelt så många sidor.
Avsnitten om dräktighet och kattungefödsel är så fint skrivna att det kan bli svårt att avstå från kattungar!
Ylvas personliga kommentarer och referenser till sina egna katter i de olika kapitlen är mycket målande och rörande. Här är ett exempel:
"Bufflan och Bessie samarbetade när det gällde att öppna en stängd dörr. Bufflan hoppade på handtaget för att öppna dörren på glänt och Bessie grävde nere vid golvet upp dörren så att de kunde passera genom den."

ALLT FÖR KATTEN
Stora boken om kattens omvårdnad

av Caroline Davis, översättning: Ingrid Warne och faktagranskning: AnnaStina Kitsnik, Natur och Kultur/Fakta etc 2005.
En välmatad faktabok för nyblivna och erfarna kattägare som tar upp det mesta man behöver veta och känna till om kattens skötsel, uppväxt och åldrande.
När man kommer hem med en liten levnadsglad kattunge känns det tryggt att man kan slå upp i boken och se vad man behöver skaffa och hur gammal den ska vara innan den kan lämna sin mamma och varför det är så viktigt för ungens både själsliga och kroppsliga utveckling att den får den mammatiden.
Hur man kan få tag på kattungar eller vuxna katter finns också redovisat. En stilla undran bara: "Varför står det "hem för tillvaratagna katter" i boken istället för katthem eller djurhem som brukar vara det vedertagna begreppet?
Här finns tänkvärda råd om kattens mat – bra att boken tar upp att hemlagat kan vara mycket uppskattat men sällan ger all näring en katt behöver.
Man får också läsa om varför det är så viktigt med vaccinering, vad som kan drabba katten om man låter bli.
Boken propagerar även för kastrering av alla katter som inte ska bli avelskatter. Bra! Tänk om alla följde dessa råd, då skulle vi som jobbar med hemlösa katter bli arbetslösa. Och vi skulle kunna minska sommarkattseländet! För finns det inte en massa gulliga, ofta gratis bortskänkta, sommarkattungar så kanske till slut alla katter får ett eget, älskat hem.

KATTEN OCKSÅ! Berättelser i urval
av Holger Lewin och med illustrationer av författaren, Bokförlaget Axplock 2005.
Om man kan sina Holger-Lewinare så nickar man igenkännande när man börjar att läsa en av de femton berättelserna i denna vackert formgivna och illustrerade bok. Och jag tycker att det spelar ingen roll att det är textåterbruk för Holger är en riktig kattskrivare som aldrig tröttnar att beskriva sin kärlek och respekt för vårt allra käraste sällskapsdjur. Nej, det är riktigt bra att få dessa kattberättelser samlade i en och samma volym så att man slipper springa och leta.
Berättelserna spänner över ett långt och produktivt författarliv och alla katter beskrivs mycket kärleksfullt och träffsäkert. Som till exempel den lilla svarta kattungen i berättelsen "Drömmen" från boken "Katten går i gräset": Den svarta kattungen var i full gång som vanligt, for upp och ner i sängen, in under filten och bet mig i tårna med små sylvassa piggtänder. Sedan upp på skrivbordet, där han tryckte ner några tangenter på Olivettin när han passerade rakt över, för att till slut sätta sig i fönstret och studera livet utanför.

BONNIERS STORA BOK OM KATTER
av David Taylor, översättning: Karin Malmsjö, Albert Bonniers förlag 2005.
Detta är en omarbetning av tidigare utgåvor från 1990-talet. Det händer ju saker i kattvärlden så även kattfaktaböcker behöver uppdateras. Nya raser avlas fram och godkänns. Nya indelningar efter kattpälsens hårlängd antas. Nya regler för in- och utresor – både inom och utanför EU – för sällskapsdjur införs.
Man kan tycka att det finns tillräckligt med faktaböcker om katter. Men numera finns det cirka 1,6 miljoner katter i Sverige så intresset för kattfaktaböcker borde vara stort och öka från år till år.
"Bonniers stora bok om katter" är en rejäl bok med mycket fakta. Tyvärr blev det lite rörigt vad gäller vilka regler som gäller för katters in- och utresa inom och utanför EU. Vid resor mellan länder inom EU behöver t ex svenska katter, försedda med sällskapsdjurpass, inte sitta i karantän. Och i Sverige får katter följa med gratis vid tågresor (dock inte sovvagn) och sitta i s k djurvagn.

KATTENS HISTORIA Sverige speglat i djurets öga
av Gunnar Broberg, Atlantis förlag 2004.
Detta är inte en bok om kattens historia utan om djuret katten i historien. Boken är en riktig tegelsten och passar absolut inte som sänglektyr. Den innehåller både katthistoria och runtomkringhistoria som har ambitionen att förklara forna tiders katthat som nog äger sin riktighet fast ändå inte. För människor har älskat och aktat katter både under vikingatiden och tidigare och senare och då inte bara som råttfångare.
De första katterna som invandrade till oss för cirka 1800 år sedan var ju statussymboler som begravdes tillsammans med sina välborna ägare.
"Allt" finns med i denna fullmatade bok – både kattens tidiga historia och nuvarande, dess antagonisters historia, konstnärers och författares fascination inför detta lilla smidiga, vackra och självständiga rovdjur. Många både intressanta och roliga och ovanliga bilder finns med som exempel på hur olika tider har uppfattat och uppskattat katten. Författaren tar också upp småfågelsvännernas avsky för fågeljagande katter som om fåglar skulle ha större rätt att leva än katter.
Författaren skriver mycket om symboliken kvinna-katt kontra hund-man. Han lägger ett genusperspektiv på kvinna-katt gentemot den överordnade manliga världen. Han tar upp att katten-kvinnan har fått stå för den farliga sexualiteten.
"Vad speglas i kattögat? Blinkningar ur djurets eget liv, glimtar av vanligt folks historia, öppningar mot större kulturella och sociala förhållanden, allt emotionellt färgsatt. ... Djurintresset är naturligtvis självbespeglande, vi använder djuren för att bygga upp vår självbild."

KATTÄGARENS HANDBOK
av Ulla Barvefjord (text) och Eivor Rasehorn (foto) ICA Bokförlag 2004.
En mycket innehållsrik faktabok om katter som passar både den som vill adoptera en före detta hemlös katt och en som tänker köpa en raskatt. Här finns rasbeskrivningar, utrustningstips, matråd, skötselråd, råd om förebyggande hälsovård inklusive vaccineringar, information om de vanligaste kattsjukdomarna, åldringsvård och fakta om kattens historia. Eivor Rasehorns foton är mycket bra och uttrycker både hur gullig, outgrundlig och självständig en katt kan vara.
En mycket gedigen och ambitiös bok som alla nyblivna och även äldre kattägare har stor nytta och glädje av att läsa och ha som uppslagsbok.

VILKEN KATT PASSAR MIG?
av Ylva Stockelberg (text) och Eivor Rasehorn (foto) Prisma 2004.
En bok som ger råd om och presenterar 33 kattraser plus huskatt som ju kan vara allt från blandras- till lagårdskatt. Den talar om varifrån de olika kattraserna kommer, vad som är typiskt för dem, vilket sätt de har, när rasen blev godkänd, när den kom till Sverige, vilka rasringar (kattklubbar) det finns och hur många av respektive kattras som fanns registrerade i Sverige år 2002. Även skötsel och hälsofrågor som är typiska för rasen finns med.
I ljusblåa textrutor i slutet av varje raspresentation har Ylva låtit olika raskattägare jämföra och kommentera sina olika katter. Till exempel så här: "Jämförelse oriental, burma och aby. Burman är social och mjuk, det tar lång tid att reta upp den, men då ...
Orientalen är också social och har en jäkla röst!
Abyn (abessiniern) är mer självständig."

Eller så här: "Jämförelse mellan bengal och pixie bob. Bengalen är en självständig, livlig katt som gillar att stå på "egna ben", medan pixie boben är som ett klistermärke, den sitter gärna i knät och pockar på uppmärksamhet."
Man får också reda på att om man är medlem i SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) eller IDP/Independentklubbar så får man inte föda upp huskatter.
Det är en mycket lättläst och lättöverskådlig bok med fantastiskt fina färgfoton av Eivor Rasehorn som plåtat kissarna i rätt ögonblick. Sällan har siamesens ögon lyst så blåa eller pixie boben smugit så lokattslikt! Boken är verkligen en lättsam, estetiskt tilltalande och snabb introduktion till raskattvärlden.

KATTSJÄLENS MYSTERIER
av Jeffrey Moussaieff Masson, översättning: Anna Sandberg, Wahlström & Widstrand 2003.
Bokens engelska titel – "The Nine Emotional Lives of Cats" – säger mycket tydligare än den svenska vad den handlar om nämligen kattens sätt att vara ur ett psykoanalytiskt synsätt. Jeffrey Moussaieff Masson är freudiansk psykoanalytiker och filosofie doktor i sanskrit så han vet vad han talar om när han exempelvis resonerar sej fram till om katter är narcissistiska eller ej.
Han refererar hela tiden till sina fem katter – Minna, Miki, Moko, Megalamandira och Youssi – och till sin människofamilj. Han bor invid en bländande sandstrand på Nya Zeeland och umgås mycket med sina kattvänner eftersom han har sin arbetsplats hemma. De går även varje dag på promenad upp på berget intill.
Han går igenom beteenden som narcissism, kärlek, belåtenhet, beroende, svartsjuka, rädsla, ilska, nyfikenhet och lekfullhet och resonerar psykoanalytiskt om katter har dessa beteenden eller ej. Han refererar till olika kunskapskällor – inte bara hur han uppfattar sina egna katter.
Om svartsjuka säger han bland annat: "Även jag är övertygad om kattens svartsjuka, däremot är jag osäker på vad ´svartsjuka´ innebär för katten. Jag tänker då på den vanliga svartsjuka som alla som har mer än en katt hemma känner till."
Det är intressant att läsa om katters beteenden i ett psykoanalytiskt perspektiv. Ibland skiljer det sej från etologernas men oftast inte.

LÅNGA KATTER KRYMPER INTE
av Kerstin Högstrand, Heidruns Förlag 2003.
En kattkonstbok med vackra, roliga, stämningsfulla och mycket uttrycksfulla bilder och rimramsor med många ljudhärmande nyord.
Den värmländska konstnären Kerstin Högstrand förnyar både kattramsor och kattbilder och upplyser på bokens omslag att det är hennes "första bok för katter och yngre".
Lyssna och smaka på rytmen i de här raderna: Kattragg och granslok/jommel och granmummel/tassemark muttrar" eller det här poetiska uppslaget: Lilla måne/sorg i följe/följer katten/kall om foten/lilla blomman gror i grusmark/ljusa blänk i ödeskogen/månens bild i kattens öga
Tyvärr verkar boken inte bli så långlivad eftersom den faller isär efter bara en veckas flitig läsning och intensivt tittande.

VARFÖR GÖR KATTEN SÅ
av Susanna Rosén med foton av Eivor Rasehorn, Albert Bonnier Förlag 2001.
När jag gav ut "MJAU Tidning för kattvänner" så kom det ständigt nya frågor till djurpsykolog Helena Pekkala om katters olika beteendeproblem. Det finns fortfarande många som inte vet eller förstår när och varför katten är könsmogen, varför den kan hugga en smekande hand, vad svansföringen säger om kattens humör, varför den krafsar i kisslådan och täcker över bajset medans andra inte gör det, varför den kloar på tapeten istället för på klösbrädan eller plötsligt vägrar äta viss mat eller varför inte alla katter gillar fisk. Men katten är ett rovdjur om än domesticerad och dess ränder går aldrig ur. Sina instinkter har den ju kvar även om den lever i en storstad som innekatt och använder kattvattentoa med akvariegrus eller kattlåda med kattsand. Det är bara att kolla vad katten gör när den kommer ut på landet och får vara fri!
Eivor Rasehorns maffiga foton kompletterar suveränt Susannas faktarika text.
Susanna Rosén är zoolog och har levt med katter i nästan hela sitt liv. Det märks. Hon kan konsten att förklara katters fantastiska sätt så att man begriper lite mer av dessa nattliga, evigt ofattliga...

KATTUPPFÖDNING
Avel och genetik
av Ylva Stockelberg med foton av Eivor Rasehorn, Bilda Förlag 2001.
En riktig praktbok! Så vacker så! Och läsvänlig. Den går nämligen att läsa även om man inte är särskilt intresserad av avel och genetik. Först bläddrade jag och njöt av alla färgfotona som verkligen är nåt särdeles sen började jag att läsa och blev fascinerad. Ylva berättar i förordet att hon saknade en sådan här bok om avel, genetik och uppfödning när hon och hennes man för 16 år sedan började med kattuppfödning. Ylva har fött upp abessinier, burmor och turkiska van-katter och hon sitter med i SVERAKs (Sveriges kattklubbars riksförbund) avelsråd.
I boken kan man till exempel lära sej hur man kan välja avelshane, vilka katter som inte är godkända för avel nämligen döva, vita katter, katter med navelbråck, katter med testiklar som sitter konstigt eller är onormalt stora, katter som har gomspalt/kluven läpp/kluven käke, katter som har fler tår än normalt (till exempel sextåiga Hemingway-katter), kluven tå/fot, sammanväxta tår eller långhåriga cornish rexkattungar. Vidare kan man läsa om hur vitfläckighet och andra pälsmönster ärvs, vad skendräktighet är, vad som utmärker en frisk katt, hur man kan föda upp moderlösa kattungar eller hur man kan registrera sina kattungar.
Detta är väl knappast en bok för den nyblivna huskattägaren men för den som har raskatt och för den som håller på med kattuppfödning torde den vara ett måste!

LINDA EVANGELISTA OLSEN
av Suzanne Brøgger, översättning: Urban Andersson, Norstedts 2003.
Suzanne Brøgger blandar på sitt oefterhärmliga sätt privata kattreflexioner med filosofiska och historiska utvikningar. I boken kan man läsa om den forntida egyptiska kattkulten samtidigt som hon så där till synes i förbigående nämner att hennes mamma är en katt.
Första delen av boken handlar mycket om relationen mellan Suzanne och den svarta kattan Shahbanou som blev 19 år och som bestämde hemma hos Suzanne. Gillade inte Kejsarinnan de friare Suzanne tog hem så fräste hon tydligt avvisande. Det var inte förrän Suzanne träffade sin nuvarande livskamrat som en karl fick godkänt av hennes nåd.
Bokens titelkatt kom sent in i Suzannes liv. Hon och familjen levde kattfritt några år för att sörja Shahbanou. Ända tills dottern Luselil en dag hade bestämt att hon skulle ha en egen hustiger. Kattungen kom, sågs och besegrade den motvillige herrn i huset genom att lägga sej ut för honom och hitta ett goseställe invid hans hals. Ungen fick namnet Marie. Hon växte, blev könsmogen och fick kattungar och den enda kattunge hon fick behålla skulle heta något på "li" efter Luselils mormor. "Li" blev ensam kvar hos den brøggerska familjen och fick efter ett tag det pampiga namnet Linda Evangelista Olsen. Och hon gav Suzanne Brøgger en tankeställare: "Inte förrän nu hade jag förstått vad en kvinna egentligen är; en som aldrig kan bli nöjd."... ..."Man skulle kunna hävda att kuren mot Lindas missnöje var att fullständigt strunta i henne. Men när har man någonsin hört talas om någon som kan strunta i sin katt? Och i synnerhet en så uppmärksamhetskrävande katt som Linda, som krafsade på golvet när hon var missnöjd med maten, precis som hon krafsade jord över sina exkrementer. Lindas tal var klart och tydligt: skitmat. För övrigt talade hon åtta språk."

KATTEN I SVENSK POESI
en antologi sammanställd av Björn Meidal, En bok för alla 2002.
Det är inte fy katten att få en hel bok med svensk kattpoesi alltifrån en medeltida skämtvisa till Christine Falkenlands modernistiska kattdikt "En rödrandig katt"!
En rödrandig katt
skred förbi
kopplad till plogen
matade kråkan, (störtad kråka)
med dadlar och glass
dadlar och glass

Boken inleds med ett faktarikt förord av den kattälskande litteraturvetaren Björn Meidal. På omslaget finns Ivan Aguélis oljemålning "Liggande katt". Aguéli var en kämpande kattvän i hela sitt liv både när han bodde i Paris, Egypten och Spanien. Inuti boken finns fler konstbilder som valts med omsorg att passa de olika dikterna. Eftersom "En bok för alla"s böcker trycks på ganska enkelt papper så blir en del av de rastrerade bilderna inte bra i trycket. Det är synd. Dessutom saknar jag färgen i färgbilderna. Men detta är randanmärningar för det är verkligen härligt att få så många svenska och finlandssvenska kattdikter på ett och samma ställe! För "alla" är med – Israel Holmström, Jeremias i Tröstlösa, Carl Michael Bellman, Anna Maria Lenngren, Bengt Lidner, Carl Jonas Love Almqvist, Vilhelm Ekelund, Ivar Arosenius, Edith Södergran, Nina Södergren, Karl Vennberg, Siv Arb, Maria Wine, Karin Boye, Holger Lewin, Lennart Hellsing, Lars Forsell, Werner Aspenström, Lennart Sjögren med flera med flera. Sen är också T S Eliots klassiska kattdikt "Om kattnamn" med – i Britt G Hallqvists översättning. Det tycker jag är onödigt eftersom ju antologin skulle innehålla svensk poesi. Istället kunde till exempel Holger Lewins "Längst därinne" ur "Kattens klara öga" fått plats. Eller någon kattprosadikt av Madeleine Pyk.

KATTGULD
av Anna-Lena Brundin och Staffan Heimerson med deras kattarazzifoton, Wahlström & Widstrand 2001.
De båda kattgalningarna har nu utkommit med sin andra gemensamma kattbok tillsammans med sina älskade randiga missar treårige Bosse och 16-årige Mjau. Bosse är en inrotad stockholmskatt, född på Greta Garbos Blekingegata på Söder i Stockholm, som på sin höjd reser ut till landet på sommaren medans Mjau, född som stallkatt på Värmdö, är en riktig globetrotter som rest och bott i Europa, Amerika, Australien och Asien. Han har fler bonuspoäng på flyget än sin vittbereste husse!
Både Anna-Lena och Staffan är kända kattkåsörer. Och båda är kvicka. Anna-Lenas kåserier är kanske lite mer kattliga än Staffans som gör många utvikningar. Men just för att de är så olika och ändå lika i sin kattgalenskap gör boken kul att läsa.
Att Bosse och Mjau har lämnat sina tassavtryck på bokpärmens insidor gör att jag blev på kurrhumör direkt. Kattarazzifotona är lagom töntiga och säger kanske inte mer än orden...

KLASSISKA PÄRLOR

I GUDS OCH PROFITENS NAMN en bok om allt mellan himmel och jord

sammanställd av Ingemar Unge, En bok för alla.
I essän med samma namn som bokens titel berättar Gunnar Sjögren en skröna som florerat ända sedan 1400-talet om hur staden Pratos store son Francesco Datini blev rik. Han som står staty framför rådhuset. Han hade nämligen varit på Kanarieön, sades det, där de vid den kungliga taffeln hade klubbor liggande på bordet som användes för att slå ihjäl mössen som kom vällandes när maten dukades fram för att man sedan skulle kunna äta ostört. När han så tog med sej skeppskattan till matsalen, släppte lös henne och hon åt upp en del möss och skrämde iväg resten så var hans lycka gjord. Han skänkte kungen kattan och fick i gengäld ädla stenar värda fyratusen guldmynt. När han så året därpå kom tillbaka och gav kungen en hankatt fick han ytterligare gåvor värda sextusen guldmynt.

WHY CATS PAINT – A THEORY OF FELINE AESTETICS
av Heather Busch och Burton Silver, Ten Speed Press.
Detta är en alldeles sanslös amerikansk bok som tar olika kattkonstnärers målningar och installationer på fullaste allvar. Tolv kattkonstnärer porträtteras – till exempel konstnärskattparet Wong Wong & Lu Lu, porträttmålaren Pepper, den kattmyntaberoende Smokey och kritvita Minnie som är abstrakt expressionistisk. Vi kan läsa om hur de arbetar och vad som inspirerar dem – Wong Wong & Lu Lu till exempel blev inspirerade av en ridtur, en annan kattkonstnär av van Goghs solrosor och Smokey måste alltid få i sej en dos kattmynta före målandet! Författarna anser också att tassmönstret i kattlådan eller tilltrasslade stickningar eller virkningar är exempel på medveten estetik. De spinner vidare på andra forskares analyser och rön. De visar många kattmålningar varav ett flertal sålts för skyhöga priser (120–160.000 kronor). De försöker även bevisa att redan de forntida egyptiska katterna målade – ja, att de till och med fick med sej sina verk i graven!

Om kattbarnböcker kan du läsa på sid 22.

Text: ©Ragnhild Solvika tel: 08-34 83 85, ragnhild.solvika@passagen.se