Ragnhild SolvikaJag är journalist, författare och översättare. I nio år gav jag ut MJAU Tidning för kattvänner & kattkultur. När jag lade ner tidningen så hade jag samlat på mej en massa kattfakta som är både roliga, rörande och udda och som jag naturligtvis har nytta och glädje av när jag skriver och översätter kattböcker och annan facklitteratur.


Omslag: ©Ragnhild Solvika. Bild: ©Marianne Flink
Fantastiska katter jag mött i historien konsten litteraturen verkligheten är min senaste bok och den handlar om katten vars historia har pendlat mellan dyrkan och uppskattning som i det forntida Egypten, Japan, Kina, Persien eller som i dagens Sverige, England och USA där katten är det populäraste sällskapsdjuret och mellan det hat och den förföljelse den utsattes för under medeltidens Europa.
Har du som jag en gång blivit förälskad i en liten Felis catus dvs. våran tamkatt så har du precis börjat ett långt liv med kattkärlek för en katt kan bli över tjugo år gammal.
En katt är självständig och trofast och har du fått en katts kärlek så har du fått den för livet. En katt föredrar sin älskade människa framför en annan katt. En älskad katt sprider glädje och trivsel i sin familj. Katter och människor som bor tillsammans lever längre och mår bättre än de som är ensamma.
Vi är många som älskar katter. Vi tröttnar aldrig att titta på och glädjas åt våra bästa vänner katterna. Vi beundrar deras skönhet och vighet, klokhet och självständighet. Ett hem utan katt är inget riktigt hem! Att älska en katt ger mening åt livet.
Katter har inspirerat konstnärer och författare ända sedan de gamla egyptierna dyrkade kattgudinnan Bastet. Katten var också ett tecken på status redan innan den blev eftersökt som mus- och råttfångare ombord på träskepp, i spannmålsmagasin, ladugårdar och stall.


Omslag: ©Ragnhild Solvika. Foto: ©Arne S Jacobsson
Svenska matfiskars och skaldjurs historia har jag skrivit tillsammans med Arne S Jacobsson. Den handlar om vilka fiskar och skaldjur människorna i Sverige har ätit sedan de kom hitvandrande och slog sig ner vid kusterna och längs stränderna vid sjöar och vattendrag. Boken tar även upp varför vi har ätit dem, hur de har tillagats under århundradens gång och vad de har betytt för vår hälsa, vår överlevnad, ekonomi och våra samhällen.
Första delen skildrar fiskarna och skaldjuren från förhistorisk tid och fram till våra dagars överfiskning. Andra delen är en faktadel om de 50-tal svenska matfiskar – från Abborre till Öring – och 8 skaldjur som vi har ätit under århundradens gång och vilka vi äter idag.
Boken är rikt illustrerad – alla fiskar och skaldjur visas i bild – och även flera av de redskap de fångats med både nu och då.
Klicka här för att läsa ett avsnitt ur boken.
Klicka här för att läsa vad VästkustKuriren tyckte om boken.
Klicka här för att läsa vad Bohusläningens recensent tyckte om boken.


Omslag & foto: ©Ragnhild Solvika
• Boken Nils och Greta från tegelbruket kom ut första gången år 2007 på förlaget rajoli och handlar om ett gammalt tegelbruk en halvmil norr om Grebbestad i norra Bohuslän som fanns i början av förra seklet. Alla miljöer är autentiska medan personerna är påhittade.
Syskonen Nils och Greta är huvudpersoner i boken som också handlar om deras grårandiga katt Mårran som boken igenom var deras tröst och hjälp när de fick slita ont i tegelbruket. De var ju bara barn men var ändå tvungna att slita ont för att kunna överleva.
Syskonen Nils och Greta som verkligen tyckte om varandra kommer efter många om och men tillbaka till sin familj som flytt till Grebbestad när tegelbruksägaren började känna av den hotande konkursen och avskedade alla sina vuxna anställda. När syskonen äntligen kommit till Grebbestad blomstrar Nils sångarbegåvning upp och Greta får arbete i varmbadhuset.
En bok om syskonkärlek, kattkärlek och revansch.
Klicka här för att läsa ett avsnitt ur boken.
Klicka här för att läsa om vad olika tidningar tycker om boken.

• Sedan 2003 är jag med i styrelsen för "Kattfonden – Insamlingsstiftelse för hemlösa katter", org-nr: 802409-3075. Vår almanacka om och för hemlösa katter som det har gått bra för började vi ge ut år 2005.
Sedan år 2008 samarbetar vi med med andra katthem/föreningar som tar hand om hemlösa katter och 2018 års almanacka har vi gjort tillsammans med Djurskyddet Jämtlands Katthem och Pensionat.
Klicka här och titta på 2005 - 2011 års almanackskatter. Titta även här för att se 2012 - 2018 års almanackskatter som bytt sina hemlösa liv mot nya, värdiga kattliv.
Almanackan finns hos www.kattfonden.se, www.solglantan.com, www.djurskyddet.nu/jamtland och i butikerna Katt!Katt! www.kattkatt.se och Ellios hund & katt www.ellios.se och flera zoo- och djuraffärer.Foto: ©Eivor Rasehorn
• Min kattbok heter Katter som jobbar och gavs ut på Bilda Förlag/Bokförlaget Prisma år 2002. Den har många unika foton av kattfotograf Eivor Rasehorn – exempelvis på silvrigt sköldpaddsfärgade stallkattan Mysan som guidar barngrupper i Rönninge By. Du kan också läsa om de hårt arbetande amerikanska PR-katterna Morris och Socks, brittiska Arthur och Humphrey och om de svenska kattfotomodellerna Ludwig och Pavarotti, om gudomliga egyptiska råttfångare och högt uppskattade musfångande katter i sidenindustrin. För att inte tala om skeppskatterna och deras betydelse som råttfångare och maskot!
Du möter Fjodor och Humlan som jobbar bland böcker och pappersvaror. Eller Musse som älskar husses alla blommor eller pigga Majsan och Love som är katt-terapeuter.
Flera av de porträtterade kissarna (Socks, Morris, Arthur, Humphrey, Fru Elvis, Hilma, Love, Ludwig, Musse och kattmatsprovande Sussi) är alla före detta övergivna katter som har bytt sina tidigare liv i misär och ringaktning till både stor uppskattning och hög status.
Klicka här för att läsa ett avsnitt ur boken.
Klicka här för att läsa om vad olika tidningar tycker om boken.
• Den senaste kattboken jag skrivit heter Fantastiska katter jag mött i huistorien konsten litteraturen verkligheten på förlaget rajoli.


Foto: ©Eivor Rasehorn
• Den första kattboken jag skrev hette Katt, älskade katt och gavs ut på LL-förlaget www.lattlast.se hösten 2000. Den är en lättläst och lättbegriplig bok som vänder sej till ungdomar och vuxna. Den beskriver vad en katt är, hur den kan bete sej, hur den kan skötas, hur gammal den kan bli, när den blir könsmogen och de vanligaste kattraserna. Lite katthistoria, kattkultur, kattmagi samt berömda katter och kattmänniskor finns också med i boken som också den har många fina foton av kattfotografen Eivor Rasehorn. Katt, älskade katt är en kärleksförklaring till vår allra bästa vän katten. – "Vi är många som älskar katter.... ...Att älska en katt ger mening åt livet."
Klicka här för att läsa ett avsnitt ur boken.
Klicka här för att läsa om vad olika tidningar tycker om boken.

Första verktygsboken och Måla tapetsera utgivna 1979 på Rabén & Sjögren hette de allra första böckerna jag skrev. Inredningsarkitekt Peter af Petersens som på den tiden var föreståndare för Hemkonsulenternas allverkstad i Stockholm stod för faktainnehåll och test och Marianne Flink illustrerade.
1981 utkom Första verktygsboken på norska och 1983 utgavs Måla tapetsera på danska.
Klicka här för att läsa om vad olika tidningar tyckte om böckerna.

• Något år därefter närmare bestämt 1980 gav jag ut Han finns tyvärr inte mer på Författares Bokmaskin. Boken handlar om min son Jonas. Om våran kamp när han levde och om min stora sorg efter det han dött bara 12 1/2 år gammal. Men även om min stora glädje över att hans liv var så rikt, att han var så fantasifull, så full av humor och kärlek.
Klicka här för att läsa ett avsnitt ur boken.
Klicka här för att läsa om vad olika tidningar tyckte om boken.

• Jag har också skrivit boken Ensamdikter, barnböckerna Jonas nattisagor: Den sömniga fjärilen och Silen Sivar och prosadiktboken Katterier.

• Tidigare i mitt journalistliv har jag skrivit och layoutat skrifter och utställningar om olika hantverk för stiftelsen AFROART www.afroart.se.